road safety creative writing ups threshold application letter case study of amazon basin ba business personal statement ice rink business plan the scarlet letter essay thesis 4-2 case study review office smart thesis statement for brain tumor

Zaprawa

[av_fullscreen size=’extra_large' image_attachment=” animation=’slide' autoplay=’false' interval=’5′ control_layout=’av-control-default']
[av_fullscreen_slide slide_type=’image' id=’195′ position=’top left' video=’http://' mobile_image=” video_cover=” title=’Zaprawa nasienna ALIOS 300 FS' custom_title_size=’50′ custom_content_size=’16′ caption_pos=’caption_center caption_center_framed caption_framed' link_apply=” link=’lightbox' link_target=” button_label=’Click me' button_color=’light' link1=’manually,http://' link_target1=” button_label2=’Click me' button_color2=’light' link2=’manually,http://' link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=”]
Chcielibyśmy poinformować Państwa , iż w tym roku materiał siewny kukurydzy odmiany
RGT AFIXX zostanie zaprawiony zaprawą ALIOS 300 FS.
Jest to zaprawa grzybobójcza w formie płynnego koncentratu zawiesinowego o działaniu systemicznym.
Zawartość substancji czynnej: tritikonazol 300 g/l
[/av_fullscreen_slide]
[/av_fullscreen]

[av_heading heading=’Dzięki zastosowaniu tej zaprawy w nasionach mają
Państwo ochronę od początku siewu na najważniejsze agrofagi występujące w kukurydzy:' tag=’h3′ style=’blockquote modern-quote modern-centered' size=” subheading_active=” subheading_size=’15′ padding=’10′ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”][/av_heading]

[av_hr class=’default' height=’50′ shadow=’no-shadow' position=’center' custom_border=’av-border-thin' custom_width=’50px' custom_border_color=” custom_margin_top=’30px' custom_margin_bottom=’30px' icon_select=’yes' custom_icon_color=” icon=’ue808′ av-desktop-hide=” av-medium-hide=” av-small-hide=” av-mini-hide=”]

[av_one_third first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px' padding=’0px' border=” border_color=” radius=’0px' background_color=” src=” background_position=’top left' background_repeat=’no-repeat' animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://wiki.stronazen.pl/ragt/wp-content/uploads/2017/12/7F8994F3-6F67-4B72-A150-8C74687FEBA1.jpg' attachment=’64′ attachment_size=’full' align=’center' styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff' animation=’no-animation' admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Zgorzel siewek

Choroba ta wywoływana jest przez grzyby z rodzaju Fusarium i Phytium. Rośliny porażane są przez zainfekowana glebę bądź materiał siewny. Zarodniki wnikają do nich przez korzenie lub podstawę łodygi, a grzybnia rozwijająca się na roślinach prowadzi do ich obumierania. Kiełki takich roślin zamierają i stają się brunatne, tak samo jak łodyga, która dodatkowo ulega przewężeniu. Ta choroba największe szkody wyrządza w chłodną i deszczową wiosnę. Jej rozwojowi sprzyja również zbyt głęboki lub wczesny siew niezaprawianego ziarna w chłodną glebę. Grzyby z rodzaju Phytium atakują rośliny jako pierwsze, a przy wzroście temperatury mogą zarażać grzyby z rodzaju Fusarium. Na plantacjach widoczne są puste place, a zainfekowane rośliny, które pozostały są niskie i mogą być porażane przez inne patogeny.

[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px' padding=’0px' border=” border_color=” radius=’0px' background_color=” src=” background_position=’top left' background_repeat=’no-repeat' animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://wiki.stronazen.pl/ragt/wp-content/uploads/2017/12/B7C74A47-C03A-494E-B867-CD703C5F3CFC.jpg' attachment=’63′ attachment_size=’full' align=’center' styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff' animation=’no-animation' admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Głownia guzowata kukurydzy

Głownia guzowata kukurydzy znana także pod nazwą głownia kukurydzy w Polsce występuje na kukurydzy na terenie całego kraju. Jej nasilenie w poszczególnych latach jest bardzo zróżnicowane. Dużemu występowaniu głowni kukurydzy bardziej sprzyjają lata upalne niż chłodne. Gdy w czasie kwitnienia kukurydzy panuje susza i wysokie temperatury – choroba pojawia się masowo. Głownia guzowata kukurydzy wywołana jest grzyba Ustilago maydis. Ogólnie szkody wywoływane przez głownię kukurydzy szacowane są od 5 do 10%. Niestety wskutek epidemicznego wystąpienia choroby straty w plonach sięgać mogą nawet 100%. Głownia guzowata kukurydzy największe szkody powoduje na plantacjach kukurydzy przeznaczonych na ziarno. Prowadzi do obniżenia masy zbieranego plonu i jego jakości poprzez zmniejszenie dorodności oraz zanieczyszczenie ziarna pyłem teliospor (czarne zarodniki).

[/av_textblock]
[/av_one_third]

[av_one_third min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px' padding=’0px' border=” border_color=” radius=’0px' background_color=” src=” background_position=’top left' background_repeat=’no-repeat' animation=” mobile_breaking=” mobile_display=”]
[av_image src=’http://wiki.stronazen.pl/ragt/wp-content/uploads/2017/12/D88BBBE5-8746-4521-916C-9A1400144AEE.jpg' attachment=’62′ attachment_size=’full' align=’center' styling=” hover=” link=” target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff' animation=’no-animation' admin_preview_bg=”][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” admin_preview_bg=”]

Głownia pyląca kukurydzy

Głownia pyląca kukurydzy znana także pod nazwą głownia pyłkowa kukurydzy rozwija się w następstwie porażenia roślin kukurydzy przez grzyba Sphacelotheca reiliana. Zarodniki patogenu mogą przeżywać w glebie i zachowywać zdolność do infekcji nawet przez okres 10 lat. W przypadku epidemicznego wystąpienia, szkodliwość głowni pylącej kukurydzy jest bardzo wysoka, ponieważ każdy odnotowany na plantacji procent porażenia głownią powoduje zbliżoną procentową stratę w plonie ziarna. Z powodu długiego okresu przeżywalności zarodników samo zmianowanie nie jest tak skuteczne w ochronie przed porażeniem, jak w przypadku innych chorób. Głownia pyląca kukurydzy poraża także sorgo. Zainfekowane rośliny są niskie i bladozielone, stają się przerośnięte grzybnią, co prowadzi do zniszczenia ich kwiatostanów. Objawy chorobowe początkowo nie są widoczne. Pierwsze objawy możemy dopiero zauważyć w okresie rozwijania kolb i wiech. Na kolbach i wiechach zamiast ziarniaków lub pylników powstają zarodniki grzyba. Porażona kolba jest cebulowatego kształtu. Kolby i wiechy zamieniają się w ciemnobrunatną, skupioną masę, która zawiera grzyby z zarodnikami

[/av_textblock]
[/av_one_third]